De voor- en nadelen van domotica voor consumenten

2 min read

We krijgen vaak de vraag wat is domotica? Dat is een hele goede vraag wat we zeker antwoord op gaan geven. Wist je dat domotica niet eens in de dikke van Dale staat? Is dit woord zo nieuw dan? Dat valt reuze mee maar het is wel erg up coming, nog steeds! Waar anderen al jaren werken met domotica daar is het voor het grote publiek nog vrij onbekend. We willen daar verandering in aanbrengen en staan je dan ook graag te woord. Maar met dit woord wordt bedoelt dat processen en handelingen worden geautomatiseerd. Dit kan in huis zijn maar ook op kantoor of bij een vereniging. Wat dacht je ervan om wakker te worden als de gordijnen automatisch opengaan of het licht vanzelf aangaat. Wij weten het wel en zijn al overgestapt.

Wat is het nu?

Als je deze vraag nog stelt dan proberen we het iets duidelijk uit te leggen. Domotica is ook wel woningtechnologie ofwel Home Automation. Hiermee kan je dus eenvoudig de apparaten jouw huis slim laten maken. Je hoeft zelf niet dommer te worden maar je hebt een gigantisch gemak. Wat zijn de voordelen? We hebben het net al benieuwd: gemak, veiligheid en klimaat. Het gemak dat je zelf aan weinig zaken meer hoeft te denken of op te pakken, je bewakingscamera vanuit werk kun bekijken en daardoor de deur juist nog even op slot kunt doen of de politie te laten bellen. Daarnaast kunnen de slimme systemen herkennen dat de zon op je huis schijnt waardoor de airco even aangezet kan worden.

Heeft het ook nadelen?

Domotica wordt vaak als duur ervaren maar het kan ook een heleboel besparen. Zo kan er beter gebruik gemaakt worden van de thermostaten en andere zaken. Dus we kunnen weinig nadelen voor je bedenken.