Een strakke uitstraling met een betonlook laminaat

3 min read

De vloer in een woonhuis en vooral huiskamer is belangrijk voor de sfeer. Men wilde in eerste instantie een vloer hebben die warmte en een bepaalde sfeer uitstraalde. Daarvoor werd er in het begin gekozen voor vloerbedekking. Deze doet warm aan, maar heeft een groot nadeel. Vloerbedekking wordt snel vuil en zal dan gereinigd moeten worden. Om dit te ondervangen werd er na de vloerbedekking voor tegels gekozen. Ondanks dat tegels over een vloerverwarming gelegd kunnen worden en het geheel dus warm aanvoelt, straalt het geen warmte uit. Daarom werden er over tegels alsnog een vloerkleed gelegd. Vervolgens werd er hout gebruikt.

Hout als vloerbedekking
In eerste instantie werden er massief houten planken gebruikt als vloerbedekking. De massief houten planken stralen warmte uit. Het nadeel van deze planken is dat ze kostbaar zijn. Ook moet je massieve planken laten leggen. Je kunt het zelf doen, maar het is verstandiger om dat te laten doen door een vakman. Je wilt toch niet hebben dat zo’n kostbare vloer kromtrekt of omhoogkomt als hij eenmaal ligt. Er werd daarom gezocht naar een alternatief voor de massieve kostbare houten vloer.

Laminaat
Laminaat is een composietmateriaal dat uit meerdere lagen is opgebouwd. Het heeft de uitstraling van een houten vloer. De kwaliteit van laminaat is tegenwoordig zo goed dat het praktisch niet meer van echt hout te onderscheiden is. Ook kun je laminaat nemen met een betonlook. Er zijn ontelbaar veel mogelijkheden. Ook wat de kwaliteit betreft zijn er veel mogelijkheden. Er zijn vier verschillende kwaliteitssoorten laminaat. Laat je bij de keuze hiervan goed voorlichten.

De opbouw
De onderste laag van laminaat is vaak van de kunststof melanine. Daarop zit vervolgens de drager wat normaal High-Density-FibreBoard is. Over deze laag wordt de laag aangebracht met de structuur die gewenst is. Dat kan een houtlook zijn, maar ook een betonlook. Daarover wordt vervolgens de doorschijnende kunststof toplaag aangebracht. Tenslotte wordt er een versterking op aangebracht met kurind of aluminiumoxide.

De aanschaf van laminaat
Afhankelijk van de inrichting van je woning wil je graag een laminaatsoort die bij het interieur past. Koop daarbij een goed product om er jaren plezier van te hebben. Vooral de toplaag bepaalt de kwaliteit van het laminaat. Hoe sterker, dikker de toplaag is, hoe minder krassen erop kunnen komen.

Het leggen van het laminaat
Je kunt het leggen van een laminaatvloer zelf doen door het kliksysteem, maar ook overlaten aan de vakman. Ze weten precies waar ze rekening mee moeten houden. Is er na het leggen iets niet in orde, dan wordt dat natuurlijk gratis in orde gebracht. Bij het leggen zal een vakman eerst zorgen dat de ondervloer mooi egaal en stofvrij is. Hij zal een ruimte houden, zodat de houten laminaatvloer kan uitzetten als hij warm wordt.

Een strakke uitstraling met betonlook laminaat
Wanneer je een woning hebt met een industrieel karakter, wil je daar natuurlijk geen afscheid van nemen door het leggen van een andere vloer. Ook hierbij kun je kiezen voor laminaat. Je kunt een strakke uitstraling met betonlook laminaat laten leggen. Je zult wanneer de vloer goed is gelegd geen verschil meer zien tussen de gewone betonlook tegels en laminaat met een betonlook. Het heeft de minimalistische uitstraling van beton, maar de warme touch van hout. Deze laminaatsoort is ideaal om toe te passen in woningen met een industrieel karakter.

Bron: deurenweb