Eiken vloeren onderhouden doe je zo

2 min read
Eiken Vloeren

Wanneer je eiken vloeren in huis hebt dan weet je ongetwijfeld hoeveel dat je gekost heeft. Eiken vloeren zijn prachtig, maar ook aan de prijzige kant. Dat is geen enkel probleem wanneer je denkt aan hoe duurzaam ze zijn. Het is echter wel belangrijk om je eikenhout goed te verzorgen. Zo kun je jezelf garanderen dat het echt lang meegaat. Maar hoe doe je dat nou, een eiken vloer onderhouden? Met deze tips lukt het iedereen.

Eiken Vloeren

Onderhoud van vloeren

Wanneer we het hebben over het onderhouden van vloeren, dan kunnen we een  aantal soorten onderhoud onderscheiden:

  • dagelijks of bijna-dagelijks onderhoud
  • wekelijks onderhoud
  • groot onderhoud

Dagelijks of bijna-dagelijks onderhoud doe je dus op zeer regelmatige basis. Het is belangrijk om eiken vloeren geregeld te stofzuigen of vegen. Veel losliggend vuil zoals zand en steentjes kunnen de vloer beschadigen. Een klein krasje is niet erg maar als dit zand lang blijft liggen kan het ook grote krassen veroorzaken. Dat is natuurlijk zonde van het hout. 

Wekelijks onderhoud

Behalve stofzuigen moet je natuurlijk ook af en toe de vloer schoonmaken met water. Zorg dat je niet teveel water gebruikt. Een mop of zeem moet heel goed uitgewrongen zijn voor je aan de slag gaat. Gebruik ook altijd een emmer met vers water en ververs dit water – afhankelijk van hoe groot de vloer is – ook tussendoor. Zo voorkom je dat je vuil juist in de vloer wrijft. Verder is het belangrijk dat je een emmer gebruikt die je niet ook gebruikt voor bijvoorbeeld de ramen of badkamer. Dan zitten er namelijk nog resten van andere schoonmaakmiddelen in de emmer. Deze kunnen je eiken vloer beschadigen. Je kunt een speciaal schoonmaakmiddel voor eiken vloeren kopen en een klein beetje toevoegen aan het water.  Houd je altijd aan de aanbevolen hoeveelheid op de verpakking.