Hoe belangrijk is het opvragen van makelaar offertes?

3 min read

Als jij je huis wilt gaan verkopen, dan vraag je je misschien af of het opvragen van makelaar offertes nu echt nodig is. Kun je niet gewoon kiezen voor een makelaarskantoor dat iemand jou aangeraden heeft? Zit er echt zoveel verschil tussen de diverse makelaardijen? We kunnen daar maar één antwoord op geven, het opvragen van makelaar offertes is echt sterk aan te raden. Niet alleen om prijsverschillen te achterhalen, maar ook om uit te vinden welk kantoor het beste past bij jou en jouw woning! Een offerteaanvraag hoeft bovendien niet veel tijd te kosten, het is niet ingewikkeld en ook nog eens gratis en vrijblijvend.

Makelaar offertes vergelijken

Als jij je huis in de verkoop wilt doen, dan is het handig om hierbij de hulp van een makelaarskantoor in te schakelen. Zij zijn immers gespecialiseerd in het verkopen van huizen en je kunt er dan ook op rekenen dat je met hun hulp een goede prijs krijgt en dat het niet te lang duurt voordat jij je pand verkocht hebt. Maar vraag dus wel altijd van tevoren makelaar offertes op! Je zult dan zien dat er behoorlijke prijsverschillen zitten tussen de diverse kantoren. Let overigens niet alleen op de prijs, maar ook wat er precies voor deze prijs geleverd wordt. Bij alle makelaardijen betaal je courtage, dit is een bepaald percentage van de verkoopsom. In de makelaar offertes kun je precies zien hoe hoog dit percentage is. Vaak ligt het tussen 1% tot 1,5%. Dat lijkt weinig, maar met de huizenprijzen van tegenwoordig kan een tiende procent een groot verschil betekenen. Let bij het vergelijken ook altijd op of de genoemde bedragen inclusief of exclusief btw zijn. Als particulier ga je uit van bedragen inclusief btw, maar soms zijn makelaar offertes opgesteld exclusief deze belasting. Aangezien er dan nog eens 21% over het bedrag heen komt, kan dit een enorm prijsverschil betekenen!

Andere kosten

Daarnaast is het goed om op te letten of de volgende kosten ook vermeld staan in de makelaar offertes:

  • opstartkosten
  • bijkomende kosten
  • intrekkingskosten

Sommige makelaars rekenen een inclusief bedrag, waar alle kosten eigenlijk mee gedekt zijn, terwijl je bij andere kantoren nog extra rekeningen kunt verwachten. Zij rekenen bijvoorbeeld de opstartkosten apart, voor het schrijven van een tekst over jouw woning, het maken van foto’s, het plaatsen van het ‘te koop’ bord en dergelijke. Daarnaast rekenen sommige makelaardijen ook bijkomende kosten, voor het verzorgen van een open huis, het verlengen van je advertentie op Funda of algehele marketing. Kijk bij makelaar offertes dus altijd wat er voor het bedrag dat genoemd wordt allemaal gedaan wordt en wat je eventueel nog extra moet betalen. Zo voorkom je dat je voor vervelende financiële verrassingen komt te staan. Je weet nu waar je op moet letten, maar hoe kom je nu aan een offerte van een makelaarskantoor? Dat regel je heel eenvoudig via Wat Kost Een Makelaar. Je vult daar wat gegevens in over jouw woning en je krijgt daarna geheel gratis en vrijblijvend makelaar offertes van vier verschillende makelaarskantoren bij jou uit de buurt toegestuurd!