Plafondverlichting kiezen op basis van materiaal.

2 min read

Materiaal is bepalend in verschillende ruimtes. Daarom gaan we eens kijken naar de meest populaire materialen voor plafondlampen zoals de plafondlamp van rookglas. Het materiaal van een armatuur zal echt bepalen of dit designelement past binnen de algehele toon en sfeer van een kamer.

Plafondlamp van rookglas is een populair materiaal voor verlichtingsarmaturen omdat het het licht erg goed verspreidt. Dit materiaal past gemakkelijk in je interieur en het is heel gemakkelijk om glazen plafondlampen te vinden die geen sterk statement maken als je op zoek bent naar iets dat functioneler is dan decoratief. Er zijn echter veel manieren om met glas te werken. Je kunt verlichtingsarmaturen vinden met ander gekleurd glas of voor een ander type afwerking die echt wat pit aan een kamer geven. De meeste inbouw- en inbouwspots zijn gemaakt van rookglas. Dit materiaal is ook gebruikelijk voor semi-flushed en hangende lampen.

Stof zorgt meteen voor een warmer effect en kan echt een ontspannen sfeer creëren. Stoffen tinten zijn populair voor de slaapkamer, maar je kunt deze stijl zeker in je woonkamer of eetkamer laten passen. Flush en semi-flush lampen met een stoffen kap zijn vrij algemeen. Als je geïnteresseerd bent in stof, houd er dan rekening mee dat de kleur van de stof bepaalt hoe opvallend het armatuur is en ook van invloed is op de sfeer van de verlichting.

Kristal is het materiaal bij uitstek voor kroonluchters, maar dit delicate materiaal wordt ook gebruikt om semi-verzonken armaturen en sommige hanglampen te maken. Kristal kan duurder zijn, maar het is een sterker statement dan een glazen plafondlamp. Dit materiaal is vooral interessant vanwege de manier waarop licht van kristallen facetten weerkaatst. Een grote kristallen lamp kan een statement worden in een grote eetkamer, of je nu kiest voor een kroonluchter of een ander type plafondlamp. Een kristallen armatuur kan er echter gemakkelijk voor zorgen dat een kleinere kamer te vol lijkt.

Metaal lijkt misschien een ongebruikelijk materiaal voor verlichtingsarmaturen, maar deze stijl wordt steeds populairder naast de plafondlamp van rookglas. Metaal werkt natuurlijk het beste met moderne ontwerpen. Dit materiaal wordt voornamelijk gebruikt voor rail- en railverlichting, maar je vindt er ook moderne keukeneilanden geïnspireerd op industriële ontwerpen. Metaal is een veelzijdig materiaal. Je kunt een discrete metalen railbevestiging toevoegen voor accentverlichting in uw badkamer of een metalen eilandarmatuur het middelpunt van jouw moderne industriële keukendesign maken.