Planten voor op kantoor: de voordelen

2 min read

Planten voor op kantoor geven niet alleen een vrolijke sfeer, maar ze kunnen ook bijdragen aan een gezonde luchtkwaliteit voor uw werknemers. We spenderen het grootste gedeelte van de dag binnenshuis en een slechte luchtkwaliteit kan zorgen voor gezondheidsproblemen zoals hoofdpijn, duizeligheid, vermoeidheid en irritaties aan de luchtwegen. Er zijn medische studies gedaan naar het gebruik van planten in ziekenhuizen. Daaruit bleek dat patiënten minder pijnmedicatie gebruikten, een lagere bloeddruk hadden en minder vermoeidheid rapporteerden. Als planten een dergelijk groot effect in het ziekenhuis hebben, stelt u zich eens voor welk effect planten voor op kantoor dan kunnen hebben op het gevoel van welbevinden van uw werknemers.

Een natuurlijke wijze van luchtzuivering

Vooral in oudere kantoorgebouwen laat de luchtkwaliteit nog wel eens te wensen over. Onzuiverheden kunnen zowel binnenin het kantoor ontstaan, denk aan het gebruik van chemische schoonmaakmiddelen of aan schimmels op vochtige plekken. Ook kunnen er van buiten het kantoor “luchtvervuilers” naar binnen komen, denk dan aan pollen of bacteriën. Planten voor op kantoor zuiveren op natuurlijke wijze de lucht. Ze kunnen de lucht bevochtigen en verontreinigende stoffen, zoals formaldehyde, benzeen en andere vluchtige organische stoffen, absorberen en zodoende de luchtkwaliteit sterk verbeteren. Ook dragen planten bij aan een hoger zuurstofgehalte in de lucht, wat weer leidt tot een betere concentratie bij uw werknemers.

Gezondheidsvoordelen door planten op kantoor te gebruiken

Planten voor op kantoor zijn meer dan alleen maar van decoratieve waarde. Ze stralen rust uit en een natuurlijke uitstraling op uw kantoor zorgt voor kalmte en een hogere concentratie bij uw medewerkers. Daarnaast is “biophilic design” helemaal hip en happening op het moment en zult u hierdoor ook eerder veelbelovende kandidaten aan uw organisatie kunnen binden. Uit diverse onderzoeken blijkt dat kantoren met veel planten de productiviteit verhoogt, ook worden gevoelens van stress verminderd en wordt de creativiteit verhoogd. Een specifiek onderzoek uit Noorwegen toont zelfs aan dat ziekteverzuim cijfers met 60 procent daalden.