Wat gaat jouw verkoopmakelaar kosten?

3 min read

Als je een huis wilt verkopen, dan wil je natuurlijk vooraf graag weten wat het inschakelen van een verkoopmakelaar kosten gaat. Je wilt inzicht in het kostenplaatje, zodat je niet voor vervelende verrassingen komt te staan. Het zou immers zonde zijn als je aan de verkoop uiteindelijk minder overhoudt dan je van tevoren gedacht had. Hoe kun je nu de verkoopmakelaar kosten achterhalen? Dat is nog niet zo eenvoudig, het is niet zo dat makelaars hun tarieven op hun website vermelden. En ook al zouden zij dat doen, dan nog is het lastig om het totaalplaatje te berekenen, aangezien dit vaak afhangt van de verkoopwaarde van jouw woning.

Verkoopmakelaar kosten

Hoe berekenen makelaarskantoren nu precies hun tarief? Sommigen rekenen enkel een percentage van de verkoopsom, anderen hebben daarnaast ook een vast tarief voor bepaalde diensten. Dit maakt het zo lastig om zelf verkoopmakelaar kosten te berekenen, ook al zou van ieder kantoor de tarieven weten. Want om dit te kunnen doen, zou je dus eerst moeten weten hoeveel jouw huis ongeveer waard is. En dat is als leek natuurlijk ontzettend lastig om in te schatten. Hoe kun je dan nu wel de verkoopmakelaar kosten van de diverse kantoren bij jou in de buurt achterhalen? Je kunt er natuurlijk voor kiezen om met ieder kantoor contact op te nemen en hen hiernaar te vragen. Of je kunt hen vragen om offertes op te stellen. Maar als er meerdere makelaardijen bij jou in de buurt zitten dan is dit natuurlijk nogal wat werk. Het kan gelukkig ook veel gemakkelijker, door gewoon naar makelaarkosten.nl te gaan. Hier kun je gratis een vergelijkingscheck laten doen. Je hoeft alleen maar wat gegevens in te vullen, zoals je adres, het soort woning en de geschatte prijsklasse. Zij sturen dit vervolgens door naar diverse makelaars, zij berekenen hun verkoopmakelaar kosten in jouw specifieke situatie en jij krijgt hun offertes eenvoudig toegestuurd!

Maak een keus

Op basis van die offertes kun jij vervolgens zelf een keus gaan maken voor welk kantoor jij kiest! Baseer je daarbij echter niet alleen maar op de verkoopmakelaar kosten, maar let in de offertes ook goed op:

  • het verkoopbedrag dat zij denken te behalen, is dit een reële inschatting of niet?
  • welke diensten zij leveren voor dit bedrag
  • wat jij zelf geacht wordt te doen

Schatten zij de verkoopsom namelijk lager in dan reëel is, dan vallen de uiteindelijke kosten waarschijnlijk een stuk hoger uit dan in de offerte vermeld staat. Het totale kostenplaatje zegt dus niet meteen alles. Kijk bij de verkoopmakelaar kosten ook goed wat je hiervoor krijgt, sommige makelaars bieden namelijk een totaalpakket, terwijl je bij andere voor bijkomende diensten apart moet afrekenen. Dat kan ook een groot verschil maken in het totale kostenplaatje. En let ook op wat je zelf moet of kunt doen. Soms kun je bijvoorbeeld de totale verkoopmakelaar kosten drukken door zelf de bezichtigingen uit te voeren, om maar een voorbeeld te noemen. Wil jij meer weten over waar je op moet letten bij het uitkiezen van een makelaarskantoor of wil je meteen offertes opvragen? Ga dan naar makelaarkosten.nl!