Waterontharder

2 min read

Waterontharding is simpel gezegd het verminderen van het kalkgehalte in het water om zodoende het water zachter te maken. Men onthardt water meestal, omdat hard water na een tijdje voor kalkaanslag zorgt. Zeker in de badkamer en bij huishoudelijke apparaten als het koffiezetapparaat en waterkoker is kalkaanslag duidelijk zichtbaar, dit komt allemaal door hard water. Als er hard water door je waterleidingen loopt kan dit ervoor zorgen dat de boel langzaam dichtslibt. Dit zorgt er bijvoorbeeld voor dat het water in het verwarmingsysteem van uw woning minder goed warm wordt, wat ervoor zorgt dat de stookkosten omhoog gaan. Om aan te geven hoe vervelend hard water kan zijn: in een periode van 5 tot 10 jaar kan hard water in de waterleiding ervoor zorgen dat de warmte spreiding met 20% vermindert.  Het harde water dat uit uw douchekop komt, is ook niet bevorderlijk voor de huid en haren.

Waterontharders makkelijk in de meterkast te plaatsen

Een waterontharder is niet zo ingewikkeld om aan te sluiten in uw huis. Dit kan in de garage, slaapkamer of bergruimte, maar meestal wordt het gedaan in de meterkast. Als het maar aangesloten is op de leiding die je huis binnenkomt. Je zou het zelf kunnen doen, mocht u een beetje handig zijn. Er zijn meerder modellen van waterontharders, maar het duo model is het makkelijkst aan te brengen in de meterkast. Dit model kan in tweeën gesplitst worden en kan in twee delen worden ingebouwd.

Milieu

Als gezegd is zacht water dus beter voor uw huis en portemonnee. Echter er is nog een voordeel van de ontharding van water. Het is namelijk goed voor het milieu. Dat komt doordat je minder detergent, apparaten en flessen verbruikt. Tevens zorgt het verlagen van de stookkosten er automatisch voor dat je minder energie verbruikt. Dit alles zorgt voor minder CO2 uitstoot, minder afval en minder vervuiling van grondwater. 

Technieken

Er zijn verschillende technieken om water te ontharden. De meest voorkomende en meest efficiënte vorm is waterontharding door ionenuitwisseling. Daarbij wordt het water vermengt met harskorrels, vervolgens worden de calcium- en magnesiumionen uit het water uitgewisseld voor natriumionen. Daarmee heb je dus het kalk in het water vermindert.